Een levensfilosofie helpt je betekenis te geven aan jouw leven en jezelf vragen te stellen als: Welk nut heeft dit leven? Waarom overkomt iets mij? Wat kan ik ermee? Waarom ik en waarom nu? Waar heb ik dit aan verdiend? Daarom een blog gewijd aan levensfilosofie, over hoe het werkt voor mij en wat het eigenlijk is.
Bovenstaande vragen komen vooral opgeborreld bij tegenslagen, wanneer het leven tegenzit. Want juist in die momenten verliezen we controle en grip over de buitenwereld, begrijpen we niet waarom ons dit gebeurt en worden we hier boos of verdrietig van. Hoe meer een gebeurtenis betekenis voor ons heeft, hoe meer het ons raakt, hoe meer we verstrikt raken in deze emoties en hoe minder we het geheel helder kunnen overzien.
Juist onze levensfilosofie helpt ons rust te vinden in wat er om ons heen gebeurt, alsof we in het oog van de storm staan: even rust, even niets. Je hoeft het allemaal niet ‘leuk’ te vinden, maar met die rust kunnen we weer ademhalen, zonder door te schieten in allerlei emoties van boosheid, verdriet, wanhoop, jaloezie, verongelijkt voelen, rancune, wraakgevoelens etc.
Zo hadden wij te maken met een vervelende situatie na een hele fijne tijd met mensen. Hoe die situatie ontstond, begrijpen we nog steeds niet. Wie weet begrijpen we het later beter, maar NU hebben we dat inzicht niet. Gelukkig konden we elkaar steunen vanuit onze levensfilosofie – hoe wij naar het leven kijken. Onderstaande gedachten spraken we uit en hielpen ons door dit moment:
- Onze houding is om ten alle tijden ons best te doen, onder het mom ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Meer kun je niet doen. Je hebt geen controle over de buitenwereld, over anderen. Maar we hebben wel invloed op hoe we zelf handelen, denken en spreken en met die houding treden we de realiteit tegemoet. We handelen zoveel als we kunnen vanuit ons hart, vanuit oprechtheid en integriteit en dat besef sterkt ons op ons pad. En ja, ook wij kunnen dingen niet zien of beseffen, maar we doen wat we kunnen, vanuit een zo oprecht mogelijke houding.
- Kennelijk had de kosmos iets anders in gedachten voor ons en was het tijd voor verandering. Het leven is immers continu in verandering, of we het willen of niet. Het was tijd voor iets anders…
- Het leven loopt altijd anders dan je denkt. Altijd! Denk jij een plan te hebben, weet jij hoe iets gaat lopen? Nou, het leven weet iets beters en verrast je telkens weer. Met dit besef lukt het ons beter om niet teveel van slag te zijn als verwachtingen een keer niet uitkomen.
- Vervelende situaties doen pijn, maar iedereen beleeft dit weer op een eigen unieke manier. Het geeft inzicht in wat mij raakt, waar mijn pijn in zit, maar wat blijkt? Mijn partner ervaart dit anders. Hij had een heel ander punt waar voor hem de pijn in zat, waar hij problemen mee had. We hadden ieder onze eigen pijn met onze eigen angsten en behoeften. Deze situatie liet dat ons inzien. Zo mooi! Maar wie weet is dit psychologen eigen om te genieten van dit soort inzichten 😅.
- Veelal ontstaat er uit vervelende situaties iets veel mooiers, waar we nooit op zouden zijn gekomen als dit niet was gebeurtd Het brengt ons naar iets wat meer klopt, wat meer stroomt en wat we kennelijk nodig hebben. En wij stromen met het leven mee…al weten we nog niet waarheen.
- ‘Gooi het de kosmos in!’ is een uitspraak van een oud-collega van ons en het gebeurt ons zo vaak. Wat je aan wensen, behoeften en gedachten de kosmos in gooit, het komt op je pad. Zo kun je zitten met een gevoel van onvrede over een situatie waar je in zit of heb je een (onbewuste) behoefte/wens uit angst (ik wil graag wat meer zekerheid met een vaste baan). Hoe het ook zij, je wordt gehoord en er komt iets. Wellicht niet in een vorm of op een manier die je had verwacht, maar het komt! Dus kijk uit met wat je wenst 😉.
Belangrijke om je te beseffen in momenten van teleurstelling, pijn of verdriet: emoties en moeheid gaan niet goed samen. Emoties maken je moe en laten je niet helder nadenken. Dus het is ook geen moment van grote beslissingen of daden. Je kunt vervelende situaties niet ‘zomaar even oplossen’ en verwachten dat een probleem ‘gefixt’ is of dat je die weg kunt analyseren. Die vervelende situatie (met die nare gevoelens) is er geweest en kun je niet meer uitwissen. Het enige wat er overblijft is het verwerken door gaandeweg te accepteren wat er is gebeurd, terwijl je beseft dat emoties komen en gaan, ook nu.
Ook wij hebben deze vervelende situatie te verwerken. Maar het besef van een eigen levensfilosofie helpt ons om ook door deze nare periode heen te komen. Onze houding, hoe wij denken over het leven, waar wij de zin van het leven inzien… het zijn gedachten die ons overeind houden en een grotere betekenis van het leven laten zien dan onze day-to-day probleempjes.
Dus help jezelf om naast alle kleine dagelijkse beslommeringen ook tijd te hebben om jouw gedachten te laten gaan over hoe jij het leven ziet, om jezelf vragen te stellen die groter zijn dan wat je nu kunt overzien en daarmee bewuster te zijn van een groter geheel in het leven. Met het cultiveren van een levensfilosofie voorkom je dat het leven een flipperkast is, waarin je wordt geleefd en meegetrokken met elk drama in dit leven. Een levensfilosofie helpt je om meer bij jezelf te blijven en te leven op de wijze waar jij in gelooft en zoals jij graag in het leven wilt staan.
Welke levensfilosofie herken jij in jouw leven? Waarin verrast het leven jou? En welke betekenis zie jij daarin?
Ik wens je veel wijze levensvragen toe❤️.