Buddhi

Met intellect wordt geen rationeel opgeslagen kennis bedoeld, maar een dieper intuïtief weten. Buddhi is Sanskriet voor innerlijke wijsheid. Iedereen draagt deze wijsheid in de kern met zich mee. Hier zit ook ons levensgeluk in verborgen.

Het is de kunst in dit leven om dichter bij ons ware zelf te komen en te zijn wie we werkelijk zijn.

De Himalaya Traditie

Om te komen tot die diepere wijsheid in onszelf kun je het pad bewandelen waarop vele meesters uit de Himalayas je voor zijn gegaan.

Via mijn eerste yogaleraar Willem Meijer ben ik in contact gekomen met deze traditie. Het is een traditie waarin methoden en filosofieën van meester op leerling worden doorgegeven (parampara). Op deze wijze is 5000 jaar oude yogakennis van rishi’s (wijzen) uit de Himalayas bewaard gebleven.

Swami Rama wordt gezien als één van de grootste onder de Himalaya meesters. Hij is in de jaren zeventig afgereisd naar het westerse Amerika om zijn totale beheersing in autonome lichaamsprocessen (o.a. hartritme, bloeddruk, lichaamstemperatuur) te laten bestuderen. Zijn werk is kort samengevat in onderstaande YouTube film.
Swami Rama weet als weinig anderen de yogakennis op een uiterst toegankelijke en doeltreffende wijze te verwoorden in video’s en boeken.

Swami Rama: Voluntary Control Over Involuntary States

Wetenschap & Yoga

Wetenschap en yoga zijn in deze traditie met elkaar verbonden. De lijn in de ascetische orde in India, waar deze Traditie onder valt, heeft de naam ‘Bharati’, wat betekent ‘hij die de geliefde van kennis is. Yoga geeft toegang tot innerlijke kennis over ons lichaam, onze ademhaling, onze mind, onze illusies, om zo te komen tot wie we werkelijk zijn (ons Ware Zelf).

Wetenschappelijke kennis toont aan wat de meetbare impact is van yoga op ons menselijk lichaam. Onderzoek laat zien dat yoga een positief effect heeft op de werking van ons autonome zenuwstelsel, hart, brein en psychologisch welzijn. Door wetenschappelijk onderzoek geven we onze mind de mogelijkheid om te begrijpen dat yoga een positieve bijdrage heeft, ook al heb je nog geen yoga-ervaring opgedaan. De effecten van yoga zijn mooi samengevat in onderstaande YouTube film.

The Science Behind Yoga

Swami Ma Tripurashakti

Swami Ma Tripurashakti Bharati (Ma Tripura) is voor mij een belangrijke bron van ware kennis en inspiratie. Gedurende mijn opleiding tot yogadocent kwam ik in contact met haar en ik weet nog hoe blij verrast ik was: een Nederlandse swami en ook nog zo jong?! Swami Ma Tripura besloot in 2009 op vrije jonge leeftijd om haar meester Swami Jnaneshara haart (Swamiji) te volgen naar Florida, de Abhyasa Ashram. Swamiji is een directe leerling van Swami Rama.

Swami Ma Ma Tripura heeft over de hele wereld gereisd om teaching te delen die ze van Swamiji heeft ontvangen. Nu verblijft ze voor langere tijd in Sadhana Mandir Ashram in Rishikesh (India), de ashram van Swami Rama, voor haar eigen spirituele pad. Naast alle wijsheden die Swami Ma Tripura deelt is ze bovenal een heel fijn persoon, naast wie ik mijn yogapad mag bewandelen. Ik ben hier enorm dankbaar voor 🙏❤️

Mocht je naar meer inspiratie verlangen, dan raad ik je aan om de website van Swami Ma Tripura te bezoeken. Ook de website van Swamiji is zeer rijk aan informatie.

Swami Ma Tripurashakti tijdens het vuuroffer, retraite 2023.