Aandacht laat groeien, wat laat jij groeien?

Alles wat je aandacht geeft, GROEIT! Waar wij aandacht aan geven, zal meer en meer bepalend zijn. Dus als problemen, fouten, alles wat niet goed dreigt te gaan vaak jouw aandacht vraagt, dan zal jouw focus voornamelijk gericht zijn op het voorkomen dan wel oplossen van die problemen. Herkenbaar? Maar als aandacht iets laat groeien, werkt dit principe dan ook voor werkgeluk en motivatie?

Ons probleem is dat we GEWEND zijn om ons te focussen op wat er niet goed gaat. Problemen krijgen boventallig veel aandacht, zowel privé maar zeker ook binnen organisaties. Veel tijd en energie gaat verloren aan wat NIET goed gaat. Misschien met het idee dat het daarna wel beter gaat tot er geen problemen meer zijn. Maar dan zijn er altijd weer nieuwe problemen…don’t worry 😉.

Interessant (en uitdagend) is om binnen organisaties aandacht te geven aan wat WEL goed gaat, zodat er ook tijd en energie wordt gestopt in wat WEL werkt, hoe vaardig we al WEL bezig zijn, waar er nieuwe MOGELIJKHEDEN worden gezien.

Het wordt makkelijk gezegd: zie de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Het probleem is echter dát je niet meer applaudisseert en vervolgens ook niet meer ziet wat WEL waardevol is. Je neemt het allemaal voor lief. Je wordt vervolgens geleefd en in beslag genomen door alles wat NIET goed gaat. Je ziet niet meer wat er toe doet. Je geraakt steeds meer in onverschilligheid. En dat maakt je leeg. “Waar doen we het nog allemaal voor? Wat is de zin ervan, als het toch niet meer verandert?”

Het is niet vanzelfsprekend dat we binnen organisaties opeens het roer omdraaien en besluiten om aandacht te geven aan positieve acties en processen in het werk. Deze ommekeer vraagt om groei, om bekendheid met begrippen zoals motivatie en werkgeluk. Wat betekent motivatie eigenlijk? Is dat voor iedereen hetzelfde? Werkgeluk en motivatie is nog teveel een onontgonnen terrein. Zowel voor professionals als voor mensen in het werk.

Gelukkig groeit het besef dat investeren in medewerkers en hun werkgeluk een MUST is. Wat ook mooi is, is dat werkgeluk en motivatie herkenbaar is voor iedereen: de materie spreekt aan en iedereen heeft er ervaring mee! Alleen moeten we de stof er vanaf blazen en er hardop denken: wat betekent het werk voor mij? Waar gaat het eigenlijk om in het werk? Wat vind ik belangrijk? Wat vinden wij belangrijk?

Iedereen bezit de motivatie om te willen groeien, om bij te dragen aan iets essentieels. Niemand wilt verveelt werk doen of bij stress doorgaan op dezelfde manier. 

De ruimte geven aan werkgeluk en motivatie begint simpelweg bij het aandacht geven aan alle processen die werkgeluk en motivatie raken en ons écht afvragen: wat betekenen die begrippen nou werkelijk? Wat is autonomie precies en waarom doet het er toe? Wat is sociale verbondenheid of veerkracht en hoe werkt dat bij mij? Het zijn begrippen die iedereen opgooit, iedereen koppelt er een eigen betekenis aan en het blijft veelal onbedoeld te vaag. Dus vraag je ECHT af: weet je wat bijvoorbeeld competenties zijn en wat intrinsieke motivatie is? Pas als je jezelf dat afvraagt, begin je met aandacht geven aan de motivatie in jou. 

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus de vraag voor iedere organisatie, ieder team, iedere medewerker: wat wil jij laten groeien? Motivatie? Werkplezier? Betrokkenheid? Veerkracht?

Geef aandacht aan werkgeluk en motivatie en het groeit ❤️!

Je houd misschien ook van..